9 wrz 2011

Tarta Budyniowa

Na prośbę Dużej Małej Mi przekazuję szerszej publiczności tajemną recepturę tarty budyniowej :) Palce lizać :)  
TARTA  BUDYNIOWA

Składniki
 1½ szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 jajo,
 3/4 kostki margaryny,
 ½ litra śmietanki kremówki 30% (proponuję czerwoną Łaciatą),
 1,5 op. budyniu waniliowego,
 1 op. cukru waniliowego,
 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

 1 kg małych jabłek,
 4 łyżki rumu,
 10 dag rodzynek



Przepis

Rodzynki sparzyć, odsączyć i zalać rumem. Czynność tę wykonujemy na co najmniej godzinę przed przystąpieniem do zagniatania ciasta.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Od szklanki cukru odmierzyć pięć łyżek i dodać do mąki. Przesiekać z margaryną. Dodać roztrzepane jajo i szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min. Jabłka obrać, pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować. Formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą, a następnie wylepić ją ciastem, wysoko podwijając brzegi.

Na cieście ciasno układać jabłka, ich środki napełniać rodzynkami.

Budyń wymieszać w ½ szklanki śmietanki, pozostałą śmietankę wlać do garnka i zagotować razem z resztą cukru, cukrem waniliowym i łyżką margaryny. Wlać budyń, gotować mieszając, aż masa stanie się gęsta i natychmiast (szybko tężeje!) zalać nią owoce.
Piec ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180st. C.

Uwagi:
To jedna z wielu wersji przepisu – dokopałam się do tej najbardziej podstawowej i jak uważa mój Janek – jedynej słusznej. Oczywiście wobec złośliwości losu, że przybrane kalorie nie chcą iść wyłącznie „w cycki” a moszczą się wygodnie wszędzie indziej – zamiast śmietanki 30% daję oszukaną 12% bądź wręcz zwykłe 2% mleko - wtedy trzeba dać nieco więcej budyniu (ok.1 i ¾ opakowania). Margarynę zwykłą też zastępuję tą niskotłuszczową ;)

Po drugie Primo - wersje owocowe. Ta z jabłkami jest najbardziej podstawowa. Na Libacji skosztowałyście tej z budyniem śmietankowym i rabarbarem. A opcje wypróbowałam następujące:

- jabłko, rodzynki + budyń waniliowy
- wiśnie (wypestkowane) + budyń czekoladowy
- truskawki (twarde) + budyń toffi
- jagody/borówki + budyń śmietankowy
- banan + budyń czekoladowy
- sam budyń bananowy (nic innego w domu nie było ;D)
- rabarbar + budyń śmietankowy (owoc trzeba posypać cukrem, jeżeli jest bardzo kwaśny)
- porzeczki + budyń śmietankowy (j.w.)
- śliwki + budyń toffi

Jak widać opcje są dowolne, a ciasto wychodzi właściwie zawsze (nie udało mi się go zepsuć :D)

Brak komentarzy: